neljapäev, 19. september 2013

Üks nimekam kui teine - Legia ja Ojamaa vastased Euroopa liigas

Henrik Ojamaad ja Varssavi Legiat ootab UEFA Euroopa liiga J-alagrupis üsna värvikas seltskond - Lazio, Trabzonspor ja Apollon. Paberi peal on tegu kindlasti mängitavama alagrupiga, kui see oli kaks hooaega tagasi. Samas suutis Legia hooajal 2011/12 ka oma alagrupist edasi jõuda, kui tuli jageleda PSV Eindhoveni, Bukaresti Rapidi ning Tel Avivi Hapoeliga.

Grupi suurfavoriit on kahtlamata 2-kordne Itaalia meister Lazio. Eelmisel hooajal jäi Roma klubi Serie A-s 7. kohale, kuid pääs Euroopasse lunastati karikavõiduga, kus finaalis võeti väga magus 1-0 võit linnarivaali AS Roma vastu.


Olgugi, et viimane meistritiitel on Laziol pärit aastast 2000 võib klubi siiski pidada traditsiooniliseks suurklubiks. Viimastel aastatel on nullindate alguses tabanud rahalistest raskustest üle saadud ning tõeline kvaliteedi märk on see, et hooajal 2011/12 lõpetasid Laziost Serie A-s eespool vaid Juventus, Milan ja Udinese.

Kuus Itaalia karikat võitnud Lazio jaoks on Euroopast parimateks saavutusteks UEFA karikavõitjate karikavõit ja UEFA superkarikavõit aastal 1999, mil meeskonna tuumiku moodustasid sellised mehed nagu Christian Vieri, Marcelo Salas ja Pavel Nedved. Peatreeneriks oli toona Sven-Göran Eriksson. Eelmisel hooajal jõudis Lazio Euroopa liiga veerandfinaali, kus jäädi üldskooriga 1-3 alla Fenerbahcele.

Tänavuse hooaja algus on meeskonna jaoks olnud üsna hea. Superkarikamängus kaotati küll Juvele suurelt 0-4 ja samuti liigakohtumises 1-4, kuid kaks teist kohtumist, mis mõlemad mängiti kodusel Stadio Olimpicol, on võidetud - 2-1 Udinese ja 3-0 Chievo vastu.


Väga palju sõltub meeskonna edust legendaarse Saksamaa koondise ründaja Miroslav Klose mängust. Seda eriti veel alanud hooajal, mil Laziol jäi viimasel hetkel soetamata Galatasaray ründetäht Burak Yilmaz. Suve jooksul kaotati meeskonnast pensionile läinud Louis Saha ja Aston Villasse müüdi Libor Kozak, kes oli eelmisel hooajal kaheksa tabamusega üldse Euroopa liiga edukaim väravakütt. Hoolimata Yilmazi tehingu ebaõnnestumist on samas Lazio kõvasti oma ridu suve jooksul tugevdanud. Näiteks seitsme miljoni euro eest saabus Anderlechtist kontrolliv poolik Lucas Biglia ning kallimaks ostuks oli 20-aastane Felipe Anderson, kelle eest käidi Santosele välja 8. 2 miljonit eurot

Üsna tugev meeskond on ka 6-kordne Türgi meister Trabzonspor. Samas on kõik need tiitlid nopitud 70ndate lõpus-80ndate alguses ja tänavuseks hooajaks on Euroopasse pääsetud vaid selle tõttu, et koduses karikasarjas jõuti finaali, kus kaotati Meistrite liigasse pääsenud Fenerbahcele. Liigatabelis leiti mullu kuldne kesktee ehk lõpetai 9. kohaga.

Samas on klubil üsna hiljutistest hooaegadest ette näidata üks väga ilus eurohooaeg, kui 2011/12 alistati Meistrite liiga playoffis Benfica ning alagrupis, kuhu kuulusid Inter, Moskva CSKA ja Lille, võeti viimase ees 3. koht. Seejuures saadi San Sirol kuulus võit ning Interiga viigistati ka kodus. Hiljem teekonda Euroopa liigas jätkates pani Trabzonspori eurohooajale lõpu PSV Eindhoven.

Klubi elas viis aastat tagasi üle omamoodi restardi, kui saabus uus president, kes vabastas kõik mängijad lepingutest. Selle käigu mõjusid võib pidada positiivseteks, sest olles aastaid suurte Istanbuli klubide selja taga virelenud, on nüüd Trabzonsporil lisaks eelmise hooaja karikafinaalikohale ette näidata karikavõit 2010. aastal ning samuti haarati toona endale Türgi superkarikas. Liigas lõpetati hooajal 2010/11 hõbedasel kohal.

Tänavusest hooajast kirjutades peab esmalt peatuma klubi suvistel käikudel. Mustafa Reşit Akçay näol on meeskonnal juba kolmas peatreener käimasoleva kalendriaasta jooksul. Tegu on üsna tundmatu mehega, kes varasemalt töötanud Türgi madalamates liigades. Tema käe all on aga mängimas mitu nimekat mängumeest. Suur raha meelitas Türgimaale endised Chelsea mängijad Florent Malouda ja Jose Bosingwa.


Samas pole Bosingwa pole veel kordagi väljakul käinud. Maloudal on nelja liigavooruga kirjas üks värav. Juba varasematest hooaegades oli suvel neid ees ootamas endine Tottenhami ja Sevilla mängumees Didier Zokora, Austria koondislane Marc Janko ning oma kaasmaalaste vastu saab alagrupiturniiril mängida Adrian Mierzejewski, kelle näol on tegu läbiaegade kallima Poola liiga ekpordiga - 2011. aastal käis Trabzonspor tema eest välja 5.25 miljonit eurot.


Sarnaselt eelmisele hooajale on ka tänavu Trabzonspori vorm koduliigas olnud seni üsna kahvatu. Pärast nelja vooru on kirjas kuus punkti ning kohaks kümnes. Võidetud on mõlemad kodumängud, kuid seda väga vaevaliselt tulemustega 2-1 ja 1-0, võõrsil pole seni veel väravat löödud, samas kui endale on lastud viis tükki.

Küpose klubi Apollon on selles alagrupis üsna tundmatu suurus. Sama võib tegelikult öelda kõigi Küprose klubide kohta, sest sealseid klubisid võib võrrelda nahka vahetava maoga. Ei ole juhus, et üksaeg mängis Küprosel päris mitu Eesti koondislast, sest pea, et kõik meeskonnad alustavad seal uut hooaega uute mängijatega justkui nullist. Samas tuleb Apolloni kiituseks mainida, et uueks hooajaks on hoitud alles üle poole eelmise hooaja kangelastest, kelle toel Küprose karikas võideti. See triumf oli Limassoli klubi jaoks ajaloo seitsmes karikavõit. Kolmel korral on võidetud ka meistritiitel, viimati hooajal 2006/07.

Euroopas on Apollon tagasi pärast kolmehooajalist pausi. Tegu on klubi jaoks üldse alles 15. eurohooajaga ja varasemalt on lepitud lihtsalt kvalifikatsioonimängudega. Seega on ennast juba alagrupiturniirile murdmisega ületatud. Samas ei saa Apollonile näha alagrupis punase laterna rolli, sest oma pääse lunastati playoffis, kus puksiti edasisest konkurentsist välja mullune Prantsusmaa 4. meeskond Nice.


Seoses Nice'iga on klubil ette näidata ka suvised oluliseimad lisandused. Nimelt toodi just Vahemere äärsest linnast endale uueks hooajaks laenule ründaja Abraham Gneki Guie ning samuti mängis Nice'is veel eelmisel hooajal kogenud Camel Mariem, kellel on kirjas ka kolm mängu Prantsusmaa koondises. Oluliseks täienduseks võib pidada ka argentiinlast Gaston Sangoy'd, kelle kaks väravat kodumängus Nice'i vastu meeskonnale ka edu kindlustasid. Viimased kolm hooaega mängis ta Sporting Gijonis ehk siis tal on selja taga kaks hooaega La Ligas, mis peaks olema üsna hea kvaliteedi näitaja.

Küprosel on seni mängitud vaid kaks vooru ning Apollonil kirjas üks võit ja üks kaotus. Nicosia APOEL-i vastu mängiti ka superkarikamäng - sealt tuli vastu võtta 0-1 kaotus. Samas võib Lazio, ja miks mitte teised, saada enesekindlust sellest faktist, et Apollon kaotas ühe hooajaeelse kontrollmängu Fiorentina vastu tervelt 0-7.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar