kolmapäev, 4. september 2013

Teistmoodi tiitliheitlus

Uue NBA hooajani jääb veidi vähem, kui kaks kuud ning see hooaeg tõotab tulla ka viimaste aastate põnevaim. Brooklyn Netsi supertiimi vormumisem Derrick Rose'i naasmise ja Indiana Pacersi jätkuva arengu näol on idakonverentsis Miami Heat saamas tõsiseid konkurente. Läänekonverents on läbiaegade olnud väga tihe ning tänu mitmetele suvistele mängijate liikumistele kisub seis seal veelgi pingelisemaks.

Samas lähevad uuele hooajale mitu klubi vastu ka hoides juba käes valget lippu. Nimelt hinnatakse tuleva aasta drafti parimaks alates 2003. aasta omast (LeBron James, Carmelo Anthony, Dwayne Wade, Chris Bosh) ja omamoodi tiitliks on järgmise suve drafti esimene valik ning selleks peaks olema superandekas Andrew Wiggins.


Veebruaris 19-aastaseks saav 2.03 meetri pikkune mängumees näib olevat suurepäraste geenidega. Tema isa Mitchell oli samuti korvpallur ning esindas NBA-s enne karjääri Euroopas Chicago Bullsi, Houston Rocketsit ja Philadelphia 76ersit. Tema sprinterist ema Marita võitis 1984. aasta olümpiamängudel kaks hõbemedalit.

Atleetlikuse poolest hindavadki mitmed spetsialistid praegustest NBA mängijatest Wigginsist paremaks vaid LeBroni. Noor kanadalane saabub aga liigasse selgelt parema keskpositsiooniviskega, kui LeBron ning võibki öelda, et tema näol on tegu LeBroni ja Kevin Duranti hübriidiga.


Tal on suurepärane ründearsenal ning samuti on ta hirmutav jõud kaitses. Wigginsi näol on tegu mängijaga, keda kõik järgmisel suvel enda rivistusse tahavad. Tema saab aga valida vaid üks ja see üks peab olema algava hooaja üks kehvemaid meeskondi. Ametlikult ei tunnista seda loomulikult mitte keegi, kuid vähemalt kaks meeskonda on selgelt läinud uut hooaega kaotama.

Philadelphia üllatas tänavuse drafti ajal sellega, et kinkis ära oma parima mängija Jrue Holiday 6. valiku Nerlens Noeli ja järgmise aasta 1. ringi valiku vastu. Kui sel ajal tundus käik veel pisut arusaamatuna, siis tagant järgi on kõik loogiline. Alates maikuu keskpaigast on Sixersil Sam Hinkie näol uus meeskonna juht ja augusti algusest ka uus peatreener Brett Brown.


Hinkie töötas varasemalt kaheksa aastat Rocketsi juures ning peaks teadma vägagi hästi, mida kujutab endast meeskonna ülesehitamine. Kuigi tõsi enne James Hardeni ja Dwight Howardini jõudmist on Houston läbi aastate suutnud lisaks mängijatega vangerdamisele olla ka enamvähem stabiilne sats väljakul. Brownil on selja taga kuus aastat San Antonio Spursi abitreenerina. Ta on näinud väga lähedalt, kuidas üks läbiaegade parim treener oma tööd teeb ja usutavasti loodab ka Sixers, et Brown suudab Philadelphias üles ehitada sama eduka režiimi nagu Gregg Popovich on San Antonios teinud.

Ehitades uut maja on aga loomulikult vaja korralikku vundamenti. Noeli näol on meeskonnas nüüd olemas kindel kaitse tugitala. 2.11 meetrit pikk mängumees pidi tegelikult olema tänavuse drafti esimene valik, kuid langes kuuendaks tänu oma esimesel ülikooliaastal saadud põlvevigastusele. Enne seda jõudis ta aga püstitada Kansase ülikooli rekordi 12 kulbiga mängus. Lisaks on Phildelphias 80ndate lõpus sündinud head töörügajad Evan Turner ja Thaddeus Young. Holiday mängujuhiroll ollakse valmis usaldama tänavuse draft 11. valikule Michael Carter-Williamsile. Nüüd ongi selle noore seltskonna keskele vaja seda ühte x-faktoriga staari, Phialdelphia uut Allen Iversoni ja selleks peaks olema Wiggins.

Teine meeskond, kes alustab täielikus mudas ja nähtavasti ei loodagi sellest välja rabeleda on Phoenix Suns. Endise legendaarse mängija Jeff Hornaceki näol on ka Sunsil uus peatreener, kelle käe all peaks algama "uus ajastu".


Mitmete mängijate ära vahetamisega on alustatud nii öelda vahendite kogumist, mida saab veel edasi liigutada. Näiteks Luis Scola, kes oli eelmisel hooajal resultatiivsuselt teine mees, saadeti kahe mängija vastu Indianasse ja alles suvel Los Angeles Clippersist hangitud Caron Butler saadeti kahe mängija eest edasi Milwaukeesse. Põhimõtteliselt on meeskond tehtud nii halvaks, kui võimalik, aga hoitud nii hea, kui vajalik. Teatavasti ei tasu ka kõigist oma parimatest poegadest loobuda, sest lõpuks otsustab 1. valikuõiguse siiski loos. Viimati sai hooaja halvim meeskond esimesena valida 2004. aastal. Viimasel kahel hooajal on "näkanud" tagant poolt kolmandatel New Orleansil ja Clevelandil. Seega on tegelikult konkurents Wigginsile pea, et sama tihe, kui heitlus NBA tiitlile.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar