reede, 6. september 2013

Elu tulistel sütel

Jalgpalli maailmameistrivõistluste kvalifikatsiooniturniir on jõudnud otsustavasse järku. Viis koondist on oma koha Brasiilias juba broneerinud. Nendeks on loomulikult korraldajamaa Brasiilia, Jaapan, Austraalia, Iraan ja Lõuna-Korea. Ehk siis tervelt 27 kohta on veel täitmata. Mitmed koondised on otsustavale sammule lähedal, kuid samas on ka neid koondiseid, kelle seis üsna nadi ning pingeline olgugi, et enne valiktsükli algust loodeti kindlasti pilet Brasiiliasse saada.

Euroopas, kust pääseb otse MM-ile üheksa valikgrupi võitjat ning kellele lisandub siis 4 playoffide võitjat, on A-grupis juba põhimõtteliselt mängust väljas Serbia. Olles grupis kolmandal kohal jääb Serbia, kel õnnestus eelmisel MM-il alistada alagrupis hilisem pronks Saksamaa, Horvaatiast maha 9 punktiga. Seitsmest mängust on serblastel õnnestunud seni võita vaid kaks ja kui täna ei tule Belgradis kolme punkti Horvaatia vastu, siis on rong Brasiiliasse ka läinud.

B-grupis on kehvas seisus kaks eelmisel aastal EM-finaalturniiril osalenud meeskonda Tšehhi ja Taani. Kuigi tõsi, kuna vahe teisel kohal oleva Bulgaariaga on vaid üks punkti, siis on tšehhidel täitsa reaalsed väljavaated lõpuks playoff koha hõivamisele. Taanlaste jaoks on aga terve valiktsükkel olnud õudusunenägu.


Kuuest mängust on võidetud vaid üks ja viimane valikmäng oli juba üdini piinlik, kui kodus jäädi Armeeniale alla 0-4. Taanlaste allakäik on olnud väga šokeeriv, sest meenutame, et EM-i alustati mullu suurepärase 1-0 võiduga Hollandi vastu ning surmagrupis näidati ka Saksamaa ja Portugali vastu väga head mängu.

Kaks mulluse EM-i meeskonda on ohus ka C-grupis. Tõsi, seal on Saksamaa selja taga nii pingeline heitlus, et meeskondi saab eraldada vaid väravatevahega. Austria väravatevahe on aga märgatavalt parem, kui Rootsi ja Iirimaa omad. Halb uudis on kõigi jaoks ka see, et vähemalt korra tuleb veel Saksamaaga mängida. Küll saab aga vaid Rootsi seda teha koduväljakul. Eelseisvat kalendrit silmas pidades võib öelda, et Rootsi ongi arvatavasti selle seltskonna favoriit, kuid oma positsiooni säilitamiseks tuleb täna pääseda Dublinist ilma kaotuseta.

Meie ehk D-alagrupis on kibe seis Türgil. Türklased mängisid küll viimati suurturniiril 2008. aastal, kuid nende varasemad saavutused - tegu on ikkagi 2002. aasta MM-pronksiga - tähendavad, et Türgi eemalejäämine Brasiiliast oleks üllatus. Eriti, kui võtta arvesse, et alagrupis on tulnud Hollandi järel teise koha eest võidelda üpris kahvatute Ungari ja Rumeeniaga.


Hetkel on seis selline, kus Türgi on seitsme punkti peal, jäädes playoff kohta hoidvast Ungarist maha nelja silmaga. Koondise fännid kahtlemata loodavad, et tänane mäng kodus Andorra annab koondisele, mille juures on peatreenerina tagasi legendaarne Fatih Terim, vajaliku tõuke lõpetamaks tsükkel edukalt ning kohaga Hollandi sabas.

Kehv on seis ka eelmisel MM-il kaheksandikfinaali jõudnud Slovakkial. G-grupis võimutseb Bosnia ja Herzegovina ning bosnialaste selja taga rühib sihikindlalt playoffi Kreeka. Slovakkia jääb küll vaid nelja punktiga maha, kuid eelnevates mängudes on endale tehtud väga palju liiga viikidega Lichtensteini ja Leedu vastu. Viimasest neljast mängust tervelt kolm on välismängud, seega võib Slovakkia võimalusi hinnata üsna väikesteks.

Kuna Euroopas on alagruppe üheksa, aga playoffi pääseb kaheksa meeskonda, siis jagatakse teise koha meeskondi pingeritta arvestamata kohtumisi alagrupi viimaste vastu. Seetõttu on muideks hetkel playoffist väljas ka Inglismaa!


H-alagrupis hoiab Inglismaa küll Montenegro järel teist kohta, kuid kuna mängud lähikonkurentide Poola ja Ukraina vastu pole piisavalt hästi õnnestunud, siis on Inglismaa hetkel halvim teise koha meeskond. Küll on aga võimalik seda olukorda kõvasti parandada täna õhtul, kui mängitakse Moldovaga, kes alistati võõrsil mängleva kerglusega 5-0.

Nagu eelpool mainitud, siis Aasias on juba enamus kohti, suure tõenäosusega ka juba kõik kohad MM-ile välja jagatud. Nimelt mängib Aasia viies kvalifitseeruja playoff ringi Lõuna-Ameerika viienda meeskonnaga. Sellele kohale konkureerivad Jordaania ja Uzbekistan. Ehk siis Aasias on elu möödunud üsna üllatustevaeselt. Ainsaks üllatuseks võib ehk lugeda Saudi-Araabia ebaõnnestumist. Saudid mängisid enne 2010. aasta MM-i neljal turniiril järjest ja 1994. aastal USA-s jõuti isegi kaheksandikfinaali, kuid sel korral jäädi toppama Aasia kolmandas valikringis, kus alagrupis jäädi alla Austraaliale ja Omaanile.

Lõuna-Ameerikas on üsna lootusetus seisus viimasel neljal turniiril kontinenti esindanud Paraguay. 12 mänguga on kirjas vaid 8 punkti ja sama palju punkte ollakse ka taga playoff kohast. Sellel kohal flirdib saatusega eelmise MM-i poolfinalist Uruguay.


Punktidelt ollakse võrdsel kohal Venezuelaga ja vaid kahe silmaga jääb selja taha Peruu. Uruguayl oli üsna valiktsükli alguses väga kehv periood, kui tervelt kuus mängu mindi ilma võiduta. Viimases neljas mängus ootavad ees reisid Peruusse ja Ecuadori ning kodus mängitakse valikturniiri kahe liidri Colombia ja Argentinaga. Ehk siis lühidalt - seis on kehv.

Valikmängud Aafrikas on alati üllatusi täis ja ka hetkel on surma suus mitu suurriiki. Näiteks peab eelmise MM-i võõrustaja Lõuna-Aafrika Vabariik alistama homme Botswana ning lootma, et Kesk-Aafrika Vabariik saab samal ajal jagu Etioopiast.


Nii tõuseks LAV Etioopia ees alagrupivõitjaks ja oleks nii üks kümnest alagrupivõitjast, kes jätkab oktoobris võitlust MM-piletile playoffidega. Sõel Aafrikas on väga tihe ja nii on näiteks juba selge, et eelseisvate mängudega langeb D-alagrupis edasisest heitlusest välja Ghana või 2012. aasta Aafrika meister Sambia. I-grupis on Kamerun vaid ühe punktiga edestamas Liibüat ning J-alagrupis on sama napilt Senegali selja taga Uganda. Viimasena mainitud kolmes grupis lisab intriigi ka see, et viimases voorus mängivad otsesed konkurendid omavahel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar