reede, 6. september 2013

Julgedes unistada

6. september 2013 läheb kahtlemata Eesti jalgpalli ajalukku. Suurepärane mäng MM-valiksarjas eelmise MM-i hõbeda Hollandi vastu, kus lõpuks maitses viik kaotusena. Seejuures, ei saa sel korral öelda, et Eesti võitles suure jalgpallimaa vastu välja viigi, vaid seda tegid hoopis vastased. Kaks suurepärast Konstantin Vassiljevi väravat tähendab ka seda, et Hollandi koondis lasi MM-valikmängus enda selja taha lüüa kaks palli esimest korda alates aastast 2004. Fakt, mis lisab veelgi grandioosust Eesti tänasele saavutusele. Sügis näib olevat Eesti koondise jaoks parim mänguaeg. Meenutades eelmist valiktsüklit, kui sügisel said järjest tappa Sloveenia ja Põhja-Iirimaa. Lisaks südi esitus Itaalia vastu ning toonane suursaavutus - võit võõrsil Serbia üle.

Plaanisin tegelikult kirjutada Eesti võimalustest playoffi jõuda juba paar päeva tagasi, kuna Eesti meedia on selle teema suures eufoorias Hollandi mängu suhtes täiesti tähelepanuta jätnud ja kuna viik Hollandi vastu kallutas tõenäosuse kaussi veelgi enam meie poolele, siis olgu potentsiaalne teekond nüüd ka üles märgitud.

Nagu varem mainitud, siis playoffi saavad 8 parimat teise koha meeskonda, süsteemi alusel, kus jäetakse välja tulemused alagrupi viimase vastu. Meie alagrupis tõusis tänase 3-0 võidu Ungari üle teisele kohale Rumeenia, kellel on jättes välja võit Andorra üle kirjas nüüd 10 punkti. Kuna Eesti varasemad punktid selles valiktsüklis olid samuti saavutatud Andorra vastu, siis saime täna Hollandi vastu nii öelda esimese punkti.

Lisaks Rumeeniale tuleb meil konkureerida ka teisipäevase vastase Ungariga, kellel on jättes välja tulemused Andorra vastu tabelis kirjas 8 punkti ning Türgiga, kellel ilma Andorrata on hetkel 4 punkti. Seega ideaalis tulekski alustada teekonda playoffi Ungari alistamisega ja lootma, et samal ajal võitlevad türklased Rumeenias välja võidu. See annaks tabeliseisu, kus Rumeenial on 10 punkti, Ungaril 8, Türgil 7 ja meil 4

Oktoobris peaks Eesti siis alistama kodus Türgi ja Ungari samal ajal kaotama võõrsil Hollandile. Võttes arvesse tänaseid tulemusi, siis tundub see ju igati reaalse sündmustekäiguna. See tähendaks, et Eesti jõuab 7 punkti peale, Türgile jääb ka endiselt 7  ja Ungarile 8 ning Rumeeniale 10, kuna nemad kohtuvad Andorraga. Viimases valikmängus tuleks võtta winner takes all mängus võit võõrsil Rumeenia vastu, nagu see õnnestus 2010. aasta oktoobrikuus Serbia vastu ja loota, et Holland ei lase viimases mängus jalga sirgeks Türgi vastu. Siis oleks lõplik tabeliseis selline, et Eesti tõuseks koos Rumeeniaga 10 punkti peale, Türgil oleks 7 või 8 punkti ja Ungaril oleks 8. Samas tuleb kogu selle teekonna jooksul parandada oma väravatevahet, mis on hetkel -6. Kuigi võitudega juhtub see nagunii ja kuna on vaja, et Rumeenia oma alles jäänud kaks olulist mängu kaotaks (jättes välja Andorra), siis peaks omakorda nende väravatevahe, mis on hetkel +3, minema kehvemaks.

Vajame playoffi pääsemiseks mitmete sündmuste kokku langemist, kuid sama oli ju vaja ka kaks aastat tagasi. Tänane mäng näitas, et jalgpallis on kõik võimalik. Julgeme unistada!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar