neljapäev, 12. september 2013

Miamis usutakse uue võimaluse andmisesse

Viimase kahe aasta NBA meistermeeskonda Miami Heati ootab ees väga tähtis aasta. Uus hooaeg defineerib 2010. aasta suvel alanud "Suure Kolmiku" ajastu. LeBron James, Dwayne Wade ja Chris Bosh said Heatis kokku selleks, et liigat valitseda ning kaks järjestikust tiitlivõitu näitab, et see plaan on ka õnnestumas. Saamaks tõeliseks dünastiaks on vaja võtta aga veel ka kolmas tiitel. Viimase ligi 50 aasta jooksul on sellega hakkama saanud vaid kaks meeskonda.

Loomulikult ei seisne Heati edu vaid eelpool mainitud kolmikule. Suurte tähtede kõrvale on Heat osavalt valinud ka õiged pusletükid. Paraku on üks nendest aga suve jooksul lahkunud.
Kulude kokkuhoiu mõttes loobus Heat suvel amnestia klausli abil Mike Milleri teenetest. Lõpuks ringiga tagasi Memphis Grizzliesisse jõudnud tagamees saabus samuti Miamisse 2010. aasta suvel.

Kolme hooaja jooksul tegi ta kaasa vaid 139 põhihooajamängus, kuid kui käes oli otsustav aeg ehk playoffid, siis oli kolmeste kahur alati mees omal kohal. Üks tänavuse aasta finaalseeria meeldejäävamaid momente oli kindlasti see, kui Miller vaid ühe ketsiga mängides kuuenda mängu viimasel veerandil ülitähtsa kaugviske tabas.


Samas oli lisaks Millerile Heati arsenalis veel mitu teist kolmesekahurit, seega ei ole väga suur üllatus, et temast loobuti. Ka parim tahab ikka ja alati saada paremaks ning eelmise hooaja suurimaks probleemiks oli Heatil korvialune tsoon, eriti lauavõitlus. Selleks, et olukorda parandada on uueks hooajaks toodud "Suurt Kolmikut" abistama kaks pikka.

Heatil oli teist aastat järjest playoffis suuri raskusi Indiana Pacersi vastu, kuna korvi all ootas ees Roy Hibberti 2.18 meetri pikkune keha. Lisaks tuleb Heatil idakoverentsis rabeleda ka selliste mürakate nagu Brooke Lopez (Brooklyn Nets, 2.13) ja Joakim Noah (Chicago Bulls, 2.11) vastu. Uuel hooajal ootab aga Heati särgis korvi all vastaseid ees Lopeziga sama pikk Greg Oden.


2007. aasta drafti esimene valik on liigas tagasi pärast pooleteise aastast pausi. Seejuures olles kogu oma karjääri põlvevigastustega kimpus olnud tegi Oden oma viimase mängu liigas 2010. aasta aprillis! Miami poolt on tegu riskantse sammuga, kuid kui Odeni tervist suudetakse sama hästi hoida nagu Milleri oma, siis võib just tema olla selleks teguriks, mis võimaldab Heatil oma domineerimist jätkata.

Mees ise on väljakult eemal olles agaralt tegelenud taastusraviga ning see peaks nüüd ka Heati abiga veel jätkuma. Temale lepingu pakkumine oli riskantne samm, kuid lisaks tiitlikaitsjale olid valmis riskeerima ka mitmed teised klubid. See näitab, et endiselt draft esinumbrilt loodetakse ikkagi mingil määral selle potentsiaali täitmist, millega ta liigasse saabus. Omal ajal hinnati teda täiesti ainulaadse liikumisega keskmängijaks ning nagu me teame - talent ei kao ju kuhugi.

Eile sõlmis Heat lepingu ka Michael Beasleyga. Kuu alguses vabastas Phoenix Suns 2.06 meetrit pika ääremängija lepingust pärast seda, kui 2008. aasta drafti teise valikuna just Heati poolt liigasse toodud mees jäi vahele marihuaana omamisega. Seejuures ei olnud tema jaoks tegu esmajuhtumiga. Kurbnaljakas fakt on ka see, et eelmisel suvel Sunsiga liitudes ütles ta, et need probleemid on ta selja taha jätnud, lausudes: "Olen aru saanud, et 10 minutit mõnutunnet ei ole väärt seda, et riskida oma elu ja karjääriga. Olen selle osa oma elust ja karjäärist nüüd igaveseks selja taha jätnud."


Sarnaselt Odenile on ka Beasley puhul tegu riskantse sammuga. Pärast korralikku kollanokahooaega, mil ta panustas meeskonna kasuks enamjaolt vahetusmehena keskmiselt 13.9 punkti ja 5.4 lauapalli mängus, on tema tulemused väljakul olnud väga kõikuvad. Võimalik, et seda saab otseselt siduda marihuaanasõltuvusega ning sellest vabaneda on raske. Olles juba korra oma vägagi resoluutset lubadust murdnud, ei ole mingeid garantiisid, et ta ei tee seda ka teist korda.

Samas ootab Beasleyt Miami palmide all ees tõeline "meistrite kultuur". Olgugi, et meeskonnas on rohkelt talenti seisavad kõik võidud ka suure töö ja tahte taga. LeBroniga koos mängimine on iga mehe unistus, sest kes ei tahaks kuuluda samasse meeskonda maailma parima mängijaga, kuid ta võib meeskonnakaaslasena olla ka igavene nuhtlus, sest kui ta näeb, et sa ei anna väljakul ja selle kõrval endast kõike, siis võid kindel olla, et ta annab sellest märku.

Odeni ja Beasley jaoks on tegu eluvõimalusega. Poolvigane mürakaru ja suhtumisprobleemidega täiskasvanud laps on ootamatult saanud võimaluse konkureerida NBA meistritiitlile, olles meeskonnas, mis on hooaja eel kindel favoriit seda võitma. Ühtlasi aga on mõlema mehe jaoks tegu ka enesetõestamise hooajaga.

Lõpetuseks ei saa Odeni puhul muidugi üle ega ümber faktist, et 2007. aastal valiti pärast teda Kevin Durant ning saadaval olid veel ka sellised mehed nagu varem mainitud Noah ja Al Horford. Portland Trail Blazers astus järjekordselt valusalt ämbrisse oma valikuga. Läbiaegade suurim fopaa jääb arvatavasti igaveseks ka Portlandi nimele, kui 1984. aastal valiti Sam Bowie nimeline mees ühe teatud härra Jordani ees.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar